Nyt fra Sundhedsstyrelsen: 

04.03.21

Livsstilsintervention ved svær overvægt.

Anbefalinger for tilbud til børn og voksne.

Læs her:

Livsstilsintervention ved svær overvægt-SST-2021

Pressemeddelse:

Samarbejde mellem Apotekerforeningen og landsforeningen for overvægt 

04.03.21

Vi har indgået samarbejde med Apotekerforeningen, som skal være med til at nedbringe stigma og klæde apotekernes personale på til at hjælpe dem, der søger hjælp på apoteket. Det skal i sidste ende få flere til at søge hjælp.

Læs mere her: 

Pressemeddelse

Indkaldelse til ordinær Generalforsamling 

01-03-21

Indkaldelse til ordinær Generalforsamling den 30. marts 2021

Læs mere her: 

https://adipositasforeningen.dk/wp-content/uploads/2021/03/ndkaldelse-Generalforsamling-30.-marts-2021-.pdf

Svær overvægt/Er der behov for en national indsats?

06-02-21

Vær med online d. 24/3 kl. 10-12.15, hvor mange spændende temaer drøftes.

Læs programmet her:

program svær overvægt

 

Vi har brug for handleplan for svær overvægt nu

19-06-20

Landsforeningen for Overvægtige – Adpositasforeningen har været medforfatter til dette debatindlæg i sundhedspolitisktidsskrift.

Læs indlægget her

 

 
 

Livet i Landsforeningen for Overvægtige – Adpositasforeningen

16-06-20

Foreningen har deltaget i podcasten afspejlinger af livet som er udarbejdet af videnscenter for velfærdsteknologi/øst
Klik her for at høre podcasten

 

 
 

Ny medicin viser positive tegn

21-05-20

Novo Nordisk har netop offentliggjort deres seneste resultater fra deres STEP 4 studie, og det ser lovende ud i forhold til behandling af svær overvægt. 

 

Deltagerne taber i gennemsnit op mod 17 procent, hvor man tidligere har set en vægtreduktion på ca. 10 procent. 

 

803 personer som enten lever med overvægt eller svær overvægt modtog i STEP 4 studiet 2,4 mg semaglutid om ugen i 20 uger. I de følgende 48 uger fik deltagerne enten semaglutid eller placebo. Efter de første 20 uger havde deltagerne opnået en gennemsnitlig vægtreduktion i kropsvægten fra 107,2 kg til 96,1 kg. Efter de næste 48 uger med enten semaglutid eller placebo, oplevede de patienter, der modtog semaglutid en yderligere reduktion i kropsvægten på 7,9 procent, mens de forsøgspersonerne, der modtog placebo, fik en vægtforøgelse på 6,9 procent.

 

Før semaglutid kommer på markedet og patienterne kan få glæde af det, er der nogen ubesvarede spørgsmål, som vi stadig mangler svar på. 

Hvad er prisen, hvem kan udskrive semaglutid, og hvordan kommer man som patient i betragtning. Dette er er stadig ubesvarede spørgmål.

 

Læs Novo Nordisk pressemeddelelse om studiet her:

https://www.novonordisk.com/content/Denmark/HQ/www-novonordisk-com/en_gb/home/media/news-details.2301466.html


Silas Holst ny ambassadør i LFO

10-05-20

Det er med stor glæde og stolthed, at vi kan byde velkommen til Silas Holst, som vores nye ambassadør for vores forening. 
Silas brænder, ligesom os, for ligeværdighed og respekt for “det hele menneske”, uanset kropstørrelse og vægt. 
Silas har selv kæmpet med overvægt og mobning og kender derfor selv til følelsen af, at stå udenfor fællesskabet. 

Silas udtaler:

“For mig er det nemt at sige ja til en ambassadør post i denne forening. Pga. egne tidligere erfaringer med overvægt og dertilhørende mobning, lever jeg stadig den dag i dag et liv med manglende selvtillid på mange punkter. Sammen løfter vi i flok og sammen står vi stærkest.
Vi skal være bedre til at værdsætte og fremhæve de ting ved hinanden, der gør at vi skiller os ud. Det er plusser. Lad os tale åbent om ting og på den måde afmystificere dem.”

Vi ser virkelig frem til samarbejdet med Silas og håber og tror på, at vi sammen kan gøre en forskel og skabe glædelige, livsbekræftende og forandrende tiltag for vores medlemmer.

I forbindelse med vores samarbejde, tilbyder Silas, alle vores medlemmer 25% på hans nye online-dansefællesskab Dansedamerne.dk. Her kan du danse med Silas hjemme fra stuen. Alle er velkomne, også mænd. Normalpris 200kr, men du får altså̊ nu, af Silas, 25% som medlem af Landsforeningen for overvægtige.


 

Svær overvægt & Coronavirus

04-04-20

Professor Sten Madsbad på endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital udtaler sig om, svær overvægt øger risikoen for forværret og forlænget sygdom efter coronavirus.
Læs artiklen her: Svær overvægt & coronavirus

 

Indkaldelse til ordinær generalforsamling

14-02-20

Indkaldelse til ordinær Generalforsamling 18. marts 2020


Større sammenhæng mellem overvægt og multisygdomme end mellem Rygning og multisygdomme

06-11-19

Ny dansk forskning viser en stor sammenhæng mellem overvægt og risikoen for at blive ramt af multisygdomme. Hovedkategorierne er hjerte-/karsygdomme, diabetes og knogle- og ledsygdomme, men faktisk viser analysen, som noget nyt, at svær overvægt har stærk sammenhæng til udvikling af alle former for multisygdom. Ikke nok med det, så har mennesker med svær overvægt en øget risiko for at udvikle dét, der kaldes kompleks multisygdom med både somatiske og psykiske sygdomme.

Det er oplagt at denne analyse må påvirke indsatsen såvel forebyggelsesmæssigt som behandlingsmæssigt når det kommer til mennesker der lever med overvægt eller svær overvægt eller er i risikozonen.

Analysen kan læses her: Risikofaktorer for multisygdom


Danskerne ved for lidt om sammenhængen mellem kræft og overvægt

18-09-2019

Sundhedsstyrelsen og Kræftens bekæmpelse har lavet en undersøgelse, der viser hvor lidt vi danskere faktisk ved om sammenhængen mellem kræft og overvægt.

Kun godt hver femte dansker tror der er en sammenhæng mellem kræft og overvægt. Det er et meget lille tal, når forskningen allerede nu kan dokumentere en klar sammenhæng mellem 13 forskellige kræftformer og overvægt.

Samtidig ved vi, at hver anden voksne dansker er overvægtig og det tal har været stigende gennem flere år. Derfor ved vi også at flere danskere vil blive ramt af kræft på grund af overvægt.

Læs rapporten her


Nationalt center for overvægt

21-08-2019

Så er det besluttet at det nye “Nationalt Center for Overvægt” placeres i Aarhus som en del af Aarhus Universitetshospital.

Vi er i Adipositasforeningen godt tilfredse med, at planerne nu er så langt fremskredne og vi ser frem til at dette første lille skridt tages for at skabe mere viden om overvægt.

Og så er vi i øvrigt stadigt stolte af, at vi er med i den ekspertgruppe, hvorfra idéen om et videncenter udspringer.

Næste skridt må være bedre behandlingsmuligheder til danskere ramt af fedme. Vi kan kun opfordre politikerne til at kigge f.eks. til Portugal, hvor fedme anerkendes som en kronisk sygdom og der derfor sættes aktivt ind for at ændre på tilstanden i et samarbejde mellem sundhedssystemet og patienten.

Læs artikel fra Stiften om placeringen i Aarhus her


Kronik af landsformand Per Nielsen i Altinget.dk

14-06-2019

Landsformand Per Nielsen har skrevet en kronik til Altinget.dk i forbindelse med en længere artikelserie der kommer til at køre om overvægt.

“De mest brugte argumenter, som jeg møder, er for eksempel: “Bare man vil det nok”, “det handler om viljestyrke”, og “ingen tvinger jo de overvægtige til at spise”.

Desværre er denne forståelse fuldstændig forkert. Selv videnskaben peger i en helt anden retning.

Ingen træffer bevidst valg
Overvægt knytter sig ikke til en bestemt personlighedstype, og ingen træffer et bevidst valg om at blive overvægtig.”

Læs hele kronikken her


ACTION IO – om barrierer i behandling af fedme

18-05-2019

Den 29. april 2019 blev en af de største undersøgelser omkring barrierer i behandling af overvægt offentliggjort. Undersøgelsen ses i et perspektiv fra både mennesker der lever med og fra sundhedsprofessionelles side og har til formål at identificere antagelser, attituder, opførsel og potentielle barrierer i effektiv behandling af overvægt.

ACTION IO står for Awareness, Care and Treatment In Obesity Management – an International Observation og undersøgelsen omfattede mere end 14.000 patienter og mere end 2.000 medarbejdere der arbejder med behandling af fedme.

Undersøgelsen ser på en række faktorer som opfattelsen af fedme, samtaler om fedme, ønske om vægttab mv.

Du kan læse hele artiklen her

 


Fedmekirurgi får diabetes type 2
til at forsvinde hos 3 af 4

06-05-2019

Flere med overvægt og type 2 diabetes bør tilbydes fedmekirurgi, helst tidligt efter diabetesdiagnosen. Det siger lægerne bag ny vigtig dansk forskning, der for nylig blev offentliggjort.

Uddannelseslæge Lene Ring Madsen, der har været ansvarlig for forskningen, har bl.a. fundet, at
-3 af 4 personer med diabetes type 2 kan stille medicinen væk efter en fedmeoperation, og at udviklingen af de frygtede senfølgesygdomme i øjne, nyrer og nerver reduceres ganske betydeligt
-at de, der har mest gavn af operationen, er personer med diabetes type 2, som har været diagnosticeret med diabetes i mindre end 5 år, og som er under 50 år.

Det ser dog ud til, at alle har gavn af operationen: – Selv hvis man ikke slipper af med sin diabetes, ser det ud til, at man har et mindre behov for diabetes-medicin, siger hun.

Forskningen er bl.a. finansieret af Danish Diabetes Academy og Region Midtjylland.

Læs mere i sektionen Viden om overvægt eller her

Fedmekirurgi og diabetes type 2


Flere overvægtige i grønland

04-05-2019

Andelen af grønlændere med svær overvægtig stiger fortsat. Lidt flere end hver tredje voksne kvinde og hver fjerde mand er svært overvægtig, og flere og flere har som konsekvens heraf øget risiko for livsstilssygdomme, såsom diabetes, forhøjet blodtryk og hjertesygdom.

Det viser Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2018 fra Statens Institut for Folkesundhed, der netop er offentliggjort. Undersøgelsen er den femte siden 1993.

Se mere her:

https://www.sdu.dk/da/sif/ugens_tal/18_2019


Videncenter for overvægt

20-02-2019

8. februar var en stor dag for Adipositasforeningen.

Vi har i flere år i samarbejde med gode mennesker fra sundhedsvæsenet og medicinalindustrien arbejdet for oprettelsen af behandlingscentre for overvægtige danskere.

Den 8. februar blev første skridt taget mod dette mål. Det er lykkedes at få afsat 10 mio. kr. på finansloven til oprettelsen af et videnscenter for overvægt.

Det er vi meget meget tilfredse med i Adipositasforeningen.

Det utrættelige arbejde bestyrelsen og organisationen har leveret har båret frugt og vi er stolte af at være en del af det ekspertudvalg, der uden tvivl har været med til at påvirke beslutningen.

Vi glæder os til at blive inddraget i arbejdet med oprettelsen af videncentret, så patientens fokus bliver inddraget tidligt i processen.

Det nytter at være medlem, så er du ikke allerede medlem, så meld dig ind i dag.

https://medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/fedme/1725-lys-i-morket-10-millioner-til-nyt-videnscenter-for-overvaegt.html


Samarbejde med James Lind Institute

20-02-2019

Adipositasforeningen har indgået et samarbejde med James Lind Institute.

James Lind Institute er en non-profit organisation, der giver deres medlemmer mulighed for at deltage i kliniske forsøg.

Udgangspunktet er som hos os i Adipositasforeningen – nothing about us without us. James Lind Institute vil give patienterne bedre mulighed for at være en aktiv del af udviklingen af bedre medicinsk behandling. Det gør de bl.a. ved at patienter kan melde sig til deres database, der kan bruges af forskere mv. som en slags sygdomsekspert-database.

Det vil gøre det lettere for forskere at finde patienter, der kan være interesserede i at hjælpe med udviklingen af mediciner mv.

Pt. har James Lind Institure mere end 25.000 medlemmer med base i både Danmark, Sverige og UK og er dermed et stærkt europæisk patient-samfund.


indkaldelse til generalforsamling

19-02-2019

Landsforeningen for overvægtige/Adipositasforeningen indkalder til generalforsamling

Dato: 20/3 kl. 17

Sted: Helsingør Hallen, Gl. Hellebækvej 63-65, 3000 Helsingør

Tilmelding skal ske til info@adipositasforeningen.dk senest. D. 5. marts

Dagsorden Generalforsamling marts 2019


samarbejde mellem Novo Nordisk og Adipositasforeningen

05-10-2018

Samarbejdet med Novo Nordisk omfatter videndeling om det at leve som patient med svær overvægt.

Adipositasforeningen arbejder for at svær overvægt anerkendes som en kronisk sygdom hos sundhedsmyndighederne. Studier viser, at har du som patient først været ramt af svær overvægt, så reagerer kroppen med en række komplicerede modregulationsmekanismer, som har til formål at genoprette den overvægtige tilstand.Svær overvægt er en flydende størrelse men defineres oftest ved et BMI over 30. Adipositasforeningen har derfor som mål at svær overvægt anerkendes som kronisk sygdom og at der på den baggrund bliver oprettet behandlingscentre i Danmark med relevant sundhedspersonale og behandling. Det er således vigtigt at der arbejdes henimod en ensartet behandlerindsats ift. gruppen af patienter med svær overvægt.

Tillige vil Adipositasforeningen understøtte forskning og sundhedsfagligt personale med patientens stemme. Det er afgørende, at patienterne er inddraget både i forskning, planlægning af indsatser og selvfølgelig i egen behandling.

Det er i lyset af dette ønske om at understøtte forskningen med patientens stemme at samarbejdet med Novo Nordisk er etableret. I Adipositasforeningen anerkender vi at behandlingen af svær overvægt kan følge mange veje. Nogle kan med solid støtte lykkes med at tabe sig og holde vægten efterfølgende ved kostomlægning, motion og adfærdsterapi, andre har brug kirurgiske indgreb som f.eks. gastric bypass e.l. mens andre kan lykkes med at holde sygdommen i ave via medicinsk behandling. Novo arbejder med udvikling af medicin og er således en del af de samarbejdsparter vi i Adipositasforeningen gerne vil samarbejde med.

Konkret afholdes samarbejdsmøder mellem Adipositasforeningen og Novo Nordisk, hvor patientens synsvinkler drøftes.

Derudover deltager flere patienter fra Adipositasforeningen i det patientarbejde NOVO Nordisk har på flere sygdomsområder kaldet DEEP-panels. DEEP er en forkortelse for Disease Experience Expert Panel. Panelet består altså af patienter og Novo bruger disse patienter på forskellig vis med henblik på at opnå større viden om det at leve med svær overvægt.

Adipositasforeningen ønsker lignende samarbejde etableret med andre aktører på området for svær overvægt, det være sig producenter af medicin, leverandører af hjælpemidler, behandlere m.fl. For Adipositasforeningen er det afgørende at patientens stemme bliver hørt og anerkendt på alle områder i behandlingen af svær overvægt.


Ny samarbejde

14-09-2018

Landsforeningen for overvægtige – Adipositasforeningen og Boblberg.dk samarbejder om at skabe ordentlige vilkår og et godt liv for overvægtige i Danmark.

Adipositasforeningens mål er at inddrage overvægtige som den vigtige part i bekæmpelsen og forebyggelsen af overvægt i Danmark.

Sammen kæmper vi for at skabe glæde, ligeværdighed, respekt og modighed blandt borgerne i det danske samfund.

Læs mere om Boblberg.dk her.


Ny medarbejder

28-06-2018

Det er med stor glæde, at Adipositasforeningen ved formand Per Nielsen pr. 1/7/18 har ansat Bjarne Lynderup som ny medarbejder.

Bjarnes opgaver bliver sammen med bestyrelsen blandt andet, at

  • arbejde på vores 3 mål – anerkendelse af svær overvægt som sygdom, oprettelse af behandlingscentre og understøtte forskning og sundhedspersonale med patientens stemme
  • skaffe nye medlemmer – både individuelle og virksomheder
  • udvikle og udbygge vores patientråd
  • og meget andet.

Vi ser meget frem til samarbejdet.

 

Nyt samarbejde

22-06-2018

Adipositasforeningen har indgået et samarbejde med overlæge Jens-Christian Holm, der står bag Holbækmetoden.

Som medlem af Adipositasforeningen kan man opnå 10% rabat på Jens-Christian Holms kurser til behandling af voksne med svær overvægt.

Kurset afholdes af overlæge Jens-Christian Holm og sygeplejerske Rikke Melskens, der til daglig arbejder med børn, unge og deres familier, som er belastet med overvægt, de har desuden i en lang årrække undervist og trænet sundhedsprofessionelle til at behandle børn, unge og voksne med overvægt.

Find yderligere info om kurset her.

Ved tilmelding skal du oplyse dit medlemsnummer i Adipositasforeningen for at modtage dine 10% rabat. Nummeret finder du i vores medlemsportal.

Tilmelding sker ved at sende en mail til contact@drholmcourses.com.